МЕКТЕП АСХАНАСЫНЫҢ ЖҰМЫСЫ ТУРАЛЫ АҚПАРАТ
2024-2025 оқу жылы
02.09.2024 оқу жылынан бастап 1-9 сынып оқушылары үшін 47 адамға ыстық тамақ ұйымдастырылды. Мектеп оқушыларының 100% ыстық тамақпен қамтылды, тамақтану құны 500 теңге. Ыстық тамақ мәселесі педагогикалық кеңесте және мектеп директоры жанындағы кеңесте қаралды .
Мектеп асханасы мектеп ғимаратының ішінде орналасқан, үш бөлмеден тұрады: асхана, ас үй, жуу бөлмесі. Өнімдерді сақтау тоңазытқышта қарастырылған. Ыстық тағамдарды дайындау үшін 4-камфорлық электр плитасы қарастырылған.
Ыдыс-аяқты жуу ыдыс жуатын бөлмеде жүзеге асырылады.
Тамақ қалдықтарын жинау мектеп ғимаратынан 50 м қашықтықта орналасқан контейнерде жүзеге асырылады.
Мектеп асханасында қажетті мөлшерде ас үй және асхана ыдыстары бар. Ас блогы жуу және дезинфекциялау құралдарымен қамтамасыз етілген, ыдыс жуу режимі сақталады.
Асханадағы жиһаз:
асхана үстелдері – 5, орындықтар - 10, қол жуғыш-2.
Асханадағы қызметкерлер саны-2 адам
Аспаз: Боярская Любовь Львовна, білімі орта арнаулы
Аспазшының көмекшісі: Бургарт Наталья Александровна, білімі орта
Аспаздың жұмыс режимі 08.00-13.00 (бірінші ауысым)
Дайын тағамды беру бракераж комиссиясының сынамасы алынғаннан кейін жүзеге асырылады. Комиссия тамақ беруге рұқсат береді, бракераж журналына қол қояды .
Мектеп әкімшілігі тегін ыстық тамақты ұйымдастыруға күнделікті бақылау жүргізеді. "Жаппай оқыту" қоры есебінен тамақтанатын 17 оқушы, "Алтын Астық" ЖШС демеушілік көмегінен 16 оқушы.
Өнімдердің көп бөлігі мектеп маңында өсірілген мектеп асханасында дайындалады (картоп 500кг, сәбіз 200кг, қызылша 200кг, қияр 50кг, қызанақ 40кг) Мектептегі ас-мәзірі әр түрлі: сүт ботқасы, қара бидай наны, ақ нан, компот, салаттар, сорпалар, кондитерлік өнімдер, жемістер, какао, шырындар, палау және басқа да тағамдар. Апта сайын мектеп директоры С. К. Ерғалиева бекіткен тізім бойынша мектептің сынып жетекшілерімен асханада кезекшілік ұйымдастырылды. Мектеп асханасын сапалы азық-түлікпен қамтамасыз ету мәселелерінде оң өзгерістер болды. Жалпы мектеп асханасындағы тамақтану құрылымы жақсы деп сипатталады. Осыған байланысты мектепте келесі санитарлық-ағарту жұмыстары жүргізілуде: мектептің жұмыс жоспарына сәйкес үнемі осы тақырыпта сыныптық және жалпы мектептік тәрбие іс шаралары өткізіледі; оқушылардың денсаулық жағдайы және оны сақтау мен нығайту жолдары жалпы мектептік және сыныптық ата аналар жиналыстарында қарастырылады;
мектеп әкімшілігі педагогтердің оқу процесінде «Денсаулық сақтау» технологияларын қолдануын бақылауды жүзеге асырады. Денсаулық сақтау технологияларын жетілдіру бойынша семинарлар мен педагогикалық кеңестер өткізіледі. Сонымен қатар, мектепте жыл сайынғы медициналық тексеру жүргізіледі, оның барысында білім алушылардың денсаулық жағдайы бағаланады.
Бұйрық 2024-2025 оқу жылы
2024-2025 оқу жылының бірінші жартыжылдығына арналған әлеуметтік қорғалмаған отбасылар тізімі
4 апталық ыстық тамақ мәзірі 2024-2025 оқу жылы
МЕКТЕП АСХАНАСЫНЫҢ ЖҰМЫСЫ ТУРАЛЫ АҚПАРАТ
2023-2024 оқу жылы
01.09.2023 оқу жылынан бастап 1-9 сынып оқушылары үшін 52 адамға ыстық тамақ ұйымдастырылды. Мектеп оқушыларының 100% ыстық тамақпен қамтылды, тамақтану құны 500 теңге. Ыстық тамақ мәселесі педагогикалық кеңесте және мектеп директоры жанындағы кеңесте қаралды .
Мектеп асханасы мектеп ғимаратының ішінде орналасқан, үш бөлмеден тұрады: асхана, ас үй, жуу бөлмесі. Өнімдерді сақтау тоңазытқышта қарастырылған. Ыстық тағамдарды дайындау үшін 4-камфорлық электр плитасы қарастырылған.
Ыдыс-аяқты жуу ыдыс жуатын бөлмеде жүзеге асырылады.
Тамақ қалдықтарын жинау мектеп ғимаратынан 50 м қашықтықта орналасқан контейнерде жүзеге асырылады.
Мектеп асханасында қажетті мөлшерде ас үй және асхана ыдыстары бар. Ас блогы жуу және дезинфекциялау құралдарымен қамтамасыз етілген, ыдыс жуу режимі сақталады.
Асханадағы жиһаз:
асхана үстелдері – 5, орындықтар - 10, қол жуғыш-2.
Асханадағы қызметкерлер саны-2 адам
Аспаз: Боярская Любовь Львовна, білімі орта арнаулы
Аспазшының көмекшісі: Динер Диана Тимуровна, білімі орта
Аспаздың жұмыс режимі 08.00-13.00 (бірінші ауысым)
Дайын тағамды беру бракераж комиссиясының сынамасы алынғаннан кейін жүзеге асырылады. Комиссия тамақ беруге рұқсат береді, бракераж журналына қол қояды .
Мектеп әкімшілігі тегін ыстық тамақты ұйымдастыруға күнделікті бақылау жүргізеді. "Жаппай оқыту" қоры есебінен тамақтанатын 21 оқушы, "Алтын Астық" ЖШС демеушілік көмегінен 14 оқушы, Талас Ш/Қ 2 оқушы.
Өнімдердің көп бөлігі мектеп маңында өсірілген мектеп асханасында дайындалады (картоп 500кг, сәбіз 200кг, қызылша 200кг, қияр 50кг, қызанақ 40кг) Мектептегі ас-мәзірі әр түрлі: сүт ботқасы, қара бидай наны, ақ нан, компот, салаттар, сорпалар, кондитерлік өнімдер, жемістер, какао, шырындар, палау және басқа да тағамдар. Апта сайын мектеп директоры С. К. Ерғалиева бекіткен тізім бойынша мектептің сынып жетекшілерімен асханада кезекшілік ұйымдастырылды. Мектеп асханасын сапалы азық-түлікпен қамтамасыз ету мәселелерінде оң өзгерістер болды. Жалпы мектеп асханасындағы тамақтану құрылымы жақсы деп сипатталады. Осыған байланысты мектепте келесі санитарлық-ағарту жұмыстары жүргізілуде: мектептің жұмыс жоспарына сәйкес үнемі осы тақырыпта сыныптық және жалпы мектептік тәрбие іс шаралары өткізіледі; оқушылардың денсаулық жағдайы және оны сақтау мен нығайту жолдары жалпы мектептік және сыныптық ата аналар жиналыстарында қарастырылады;
мектеп әкімшілігі педагогтердің оқу процесінде «Денсаулық сақтау» технологияларын қолдануын бақылауды жүзеге асырады. Денсаулық сақтау технологияларын жетілдіру бойынша семинарлар мен педагогикалық кеңестер өткізіледі. Сонымен қатар, мектепте жыл сайынғы медициналық тексеру жүргізіледі, оның барысында білім алушылардың денсаулық жағдайы бағаланады.
Бұйрық 2023-2024 оқу жылы
2023-2024 оқу жылының бірінші жартыжылдығына арналған әлеуметтік қорғалмаған отбасылар тізімі
4 апталық ыстық тамақ мәзірі 2023-2024 оқу жылы
МЕКТЕП АСХАНАСЫНЫҢ ЖҰМЫСЫ ТУРАЛЫ АҚПАРАТ
2022-2023 оқу жылы
02.09.2022 оқу жылынан бастап 1-9 сынып оқушылары үшін 47 адамға ыстық тамақ ұйымдастырылды. Мектеп оқушыларының 100% ыстық тамақпен қамтылды, тамақтану құны 200 теңге. Ыстық тамақ мәселесі педагогикалық кеңесте және мектеп директоры жанындағы кеңесте қаралды .
Мектеп асханасы мектеп ғимаратының ішінде орналасқан, үш бөлмеден тұрады: асхана, ас үй, жуу бөлмесі. Өнімдерді сақтау тоңазытқышта қарастырылған. Ыстық тағамдарды дайындау үшін 4-камфорлық электр плитасы қарастырылған.
Ыдыс-аяқты жуу ыдыс жуатын бөлмеде жүзеге асырылады.
Тамақ қалдықтарын жинау мектеп ғимаратынан 50 м қашықтықта орналасқан контейнерде жүзеге асырылады.
Мектеп асханасында қажетті мөлшерде ас үй және асхана ыдыстары бар. Ас блогы жуу және дезинфекциялау құралдарымен қамтамасыз етілген, ыдыс жуу режимі сақталады.
Асханадағы жиһаз:
асхана үстелдері – 5, орындықтар - 10, қол жуғыш-2.
Асханадағы қызметкерлер саны-2 адам
Аспаз: Боярская Любовь Львовна, білімі орта арнаулы
Аспазшының көмекшісі: Хидирова Мамура Усеновна, білімі орта
Аспаздың жұмыс режимі 08.00-13.00 (бірінші ауысым)
Дайын тағамды беру бракераж комиссиясының сынамасы алынғаннан кейін жүзеге асырылады. Комиссия тамақ беруге рұқсат береді, бракераж журналына қол қояды .
Мектеп әкімшілігі тегін ыстық тамақты ұйымдастыруға күнделікті бақылау жүргізеді. "Жаппай оқыту" қоры есебінен тамақтанатын 4 оқушы, "Алтын Астық" ЖШС және «Құртай Агро» ЖШС демеушілік көмегінен 20 оқушы.
Өнімдердің көп бөлігі мектеп маңында өсірілген мектеп асханасында дайындалады (картоп 500кг, сәбіз 200кг, қызылша 200кг, қияр 50кг, қызанақ 40кг) Мектептегі ас-мәзірі әр түрлі: сүт ботқасы, қара бидай наны, ақ нан, компот, салаттар, сорпалар, кондитерлік өнімдер, жемістер, какао, шырындар, палау және басқа да тағамдар. Апта сайын мектеп директоры С. К. Ерғалиева бекіткен тізім бойынша мектептің сынып жетекшілерімен асханада кезекшілік ұйымдастырылды. Мектеп асханасын сапалы азық-түлікпен қамтамасыз ету мәселелерінде оң өзгерістер болды. Жалпы мектеп асханасындағы тамақтану құрылымы жақсы деп сипатталады. Осыған байланысты мектепте келесі санитарлық-ағарту жұмыстары жүргізілуде: мектептің жұмыс жоспарына сәйкес үнемі осы тақырыпта сыныптық және жалпы мектептік тәрбие іс шаралары өткізіледі; оқушылардың денсаулық жағдайы және оны сақтау мен нығайту жолдары жалпы мектептік және сыныптық ата аналар жиналыстарында қарастырылады;
мектеп әкімшілігі педагогтердің оқу процесінде «Денсаулық сақтау» технологияларын қолдануын бақылауды жүзеге асырады. Денсаулық сақтау технологияларын жетілдіру бойынша семинарлар мен педагогикалық кеңестер өткізіледі. Сонымен қатар, мектепте жыл сайынғы медициналық тексеру жүргізіледі, оның барысында білім алушылардың денсаулық жағдайы бағаланады.
Бұйрық 2022-2023 оқу жылы
4 апталық ыстық тамақ мәзірі 2022-2023 оқу жылы
Тамақтандыруды ұйымдастыру мәселелерi бойынша
2014 жылдан бастап депутаттар бастамасы және мектеп директорларының ұсынысымен тамақтандыруды ұйымдастыру бойынша қызметтер мен тауарларды таңдау, тамақтандыру сапасына әсер ететiн демпингтiк бағалар болуына, сонымен қатар директорлардың тiкелей бақылау мүмкiндiгi болмауынан, мемлекеттiк сатып алулар жүйесiнен алынды.
Бүгiнгi күнi орта бiлiм беру ұйымдарында бiлiм алушыларды тамақтандыруды ұйымдастыру, сондай-ақ мектепке дейiнгi ұйымдарда, жетiм балалар мен ата-анасының қамқорлығынсыз қалған балаларға арналған бiлiм беру ұйымдарында тәрбиеленетiн және бiлiм алатын балаларды тамақтандыруды қамтамасыз ету Ережелерi әзiрлендi (БҒМ 31.10.2018ж№598 бұйрығы).
Оқушылардың сапалы және қауiпсiз тамақтандыруын ұйымдастыру мақсатында Ережелерде бiлiктi қызметкерлерi бар (жұмыс тәжiрибесi, аспаздар квалификациясы, технологтар мен диетологтар, азық-түлiк өндiрiсi, энергия үнемдегiш құрылғыларының болуы), қызметтi дұрыс ұйымдастыра алатын жалға алушыны таңдау критерийлерi қарастырылған.
2018 жылдан бастап азық-түлiктi дұрыс сақтау, дайын тағамдардың сапасын арттыру үшiн мектеп асханаларының материалдық-техникалық базасын жақсарту мақсатында мемлекеттiк-жекеменшiк әрiптестiк механизмi енгiзiлдi.
Сонымен қатар, Ережелер бойынша конкурстық комиссия құрамына үкiметтiк емес ұйым және ата-аналар қоғамы, қорғаншылық комитетi, аумақтық қоғамдық денсаулық сақтау органдарының өкiлдерi кiредi.
Ереже бойынша тамақтандыруды ұйымдастыруда табиғи өнiмдердi қолдану үшiн жалға алушылардың азық-түлiк өндiрiсiнiң (шаруа немесе шаруа қожалығы, жылыжайжәне т.б.) болуы және отандық өндiрушiлер тауарларын сатып алуы үшiн қосымша балл алады.
Тағамдардың, азық-түлiктердiң және аспаздық өнiмдердiң тұтынушылық, органолептикалыққасиеттерi, дайындау және технологиясы мен өндiрiстiк жағдайлары балаларға арналған азық түлiк қауiпсiздiгi тұрғысынан Еуразиялық экономикалық одақтың техникалық регламенттерiне сай болуы қажет.
Келiсiмшартты бұзу немесе дұрыс орындамау жағдайында, келiсiмшарт сот шешiмi бойынша бұзылып, жалға алушы жосықсыз деп жарияланады (БҒМ 31.10.2018ж №599 бұйрығы).
2015 жылы оқушыларды сапалы тамақтандырумен қамтамасыз ету мақсатында Министрлiк пен Қазақ тағамтану академиясы бiрiгiп, алғаш рет мектеп оқушылардың жас ерекшелiктерi ескерiлген бiр реттiк тамақтандыру нормалары (ҚР Үкiметiнiң 12.03.2012ж. №320 қаулысына өзгерiстер енгiзiлдi) әзiрлендi.
Аталған нормаларда балалар ағзасына қажеттi микронутриенттер: дәрумендер, минералдық заттар және микроэлементтер алуы қарастырылған.
2018 жылы 2016-2019 жылдарға арналған «Денсаулық» мемлекеттiк бағдарламасын жүзеге асыру аясында, сонымен қатар бiлiм беру ұйымдары оқушыларын дұрыс тамақтандыру сапасын арттыру мақсатында ҚР Денсаулық сақтау министрлiгi мектеп оқушыларының тағам рационы бойынша бiрыңғай стандарттарын әзiрледi.
2019 жылдан бастап Министрлiк бiлiм беру ұйымдарының тамақтандыруды ұйымдастыруына нысанға бармай-ақ бақылау iс-шараларын жүргiзуге мүмкiндiк беретiн, камералық бақылауды енгiздi.
Сонымен қатар, Министрлiк Қаржы министрлiгiмен бiрлесiп, конкурстық рәсiмдердi мемлекеттiк сатып алулар порталы арқылы жүргiзетiн электрондық форматқа ауыстыруды қарастыруда.
Бүгiнгi күнi қызмет көрсетудi мектеп қызметкерлерi, сондай-ақ ата-аналар қауымы тарапынан заңды түрде тұрақты бақылау мүмкiндiгi қарастырылған. Әрбiр мектепте тамақтандыруды бақылау комиссиясы қызмет етедi. Комиссияны мектеп директоры басқарып, құрамына мектеп медбикесi, педагогтар, ата-аналар комитетi мүшелерi, қамқоршылық кеңесi кiредi.
Ереже бойынша жалға алушы ай сайын бiлiм беру ұйымы басшысына сапасын куәландыратын құжаттары бар қолданылатын азық-түлiк тiзiмiн тапсыруы тиiс.
Күнделiктi медициналық қызметкер немесе жауапты тұлға дайын тағамдарға органолептикалық бағалау жүргiзiп, тағамдар және аспаздық өнiмдерге органолептикалық бақылау журналына жазба жүргiзедi.
Осылайша, оқушылардың тамақтану сапасына мектеп әкiмшiлiгi тарапынан әсер етуге қажеттi мүмкiндiк жасалған. Аталған мәселеде бiлiм беру ұйымы басшысының (бракеражды комиссия төрағасы) жауапкершiлiгi жоғары.
Сондықтан, Министрлiктiң мектептегi тамақтандыруды ұйымдастыру сапасын арттырудағы негiзгi қызметi — бракеражды комиссияның тамақтандыру сапасын бақылау қызметiне ақпараттандыру жұмысын кең көлемде ұйымдастыру. Сонымен қатар, оқушылар мен ата-аналарға тамақтандыру дұрыс ұйымдастырылмаған жағдайда не iстеу керектiгiн түсiндiру.
- МЕКТЕПТІ АТТЕСТАТТАУ 2024
- Байланыс
- Кәсіптік бағдар беру
- Мемлекеттік қызметтер
- Оқуға құштар мектеп
- 2023 жылғы білім беру ұйымының өзін-өзі бағалауы
- Білім беру ұйымдарын бағалау өлшемшарттары
- Білім беру ұйымдарын бағалау өлшемшарттары 2023-2024 оқу жылы
- Сыбайлас жемқорлыққа қарсы саясат
- Білім беру құжаттары туралы ақпаратты жаңарту
- Адал Ұрпак
- Біртұтас тәрбие
- Ата-аналарды педагогикалық қолдау орталығы
- Қамқоршылық кеңес
- Шағын орталығы
- сенім жәшігі
- Кеңес беру пункті